
"גזענות והסתה עד לאן?"
נתנאל לחניש

חופש הביטוי והיכולת של כל אחד להביע את דעתו ברשתות החברתיות כמו הפיסבוק ובאמצעי תקשורת אחרים הובילו להרבה גילויים של גזענות והסתה. הרשתות החברתיות מאפשרות לציבור הרחב להתבטא בחופשיות ובקלות, למרבה הצער הן משמשות למקום שבו מתגלים דברי גזענות והסתה לאלימות. בתקופה האחרונה התגלו דברי הסתה חמורים הן כנגד יהודים הן כנגד ערבים הן כנגד פוליטיקאים והסתתות אלו לא פסחו גם על נשיא המדינה ועל הרמטכ"ל. מבחינת החוק הישראלי הסתה לגזענות ואלימות היא עבירה פלילית אשר מי שמבצע אותה צפוי ל-5 שנות מאסר.
עונש זה הוא חמור מכיוון שהסתה מתפרסמת וחשופה למספר רב של אנשים.
לאחרונה התגלו דברי הסתה ושנאה נגד שופטים ובתי משפט- בשנה האחרונה שמענו יותר ויותר אנשי ציבור נגד מערכת המשפט אם זה בהקשר של בג"ץ או בהקשר של פרשת אלאור עזריה. חשוב לזכור שבשביל להסית ולעודד הסתה צריך לשמוע מה נבחרי ציבור אומרים.
בחברה קיימות קבוצות רבות בפיסבוק שמביעות דברי גזענות והסתה אשר צצות בעקבות דעה מנוגדת לחלק מציבור כדוגמת נשיא המדינה אשר סירב לתת חנינה לאלאור עזריה מה שהביא לקריאות גנאי, ביטויי שנאה והסתה נגדו. התבטאויות גזעניות ומעשים אלימים הופכים את החברה הישראלית לחברה שאינה מכבדת את דעת האחר והשונה. המסיתים לגזענות מדברים בשם חופש הביטוי, האם חופש הביטוי הוא כולל ביטויים גזעניים ? מה אפשר לעשות כדי לעצור תופעה זו ? מה יכולה לתרום לכך מערכת החינוך ? ומה בני הנוער יכולים לעשות כדי לעצור התבטאויות ופעולות גזעניות המובילות לאלימות ?
חופש הביטוי הוא כלי להשמעת דעות במטרה להשפיע על קבלת החלטות אך לצערנו כיום נכללים בו ביטויים של גזענות והכפשה אשר גורמים להסתה. כדי לעצור את ההפקרות בחופש הביטוי לדעתי יש לקבוע את גבולות המותר והאסור בביטויים גזעניים. יש לאסור ולהגביל על פרסומים שגורמים לתסיסה בציבור העלולים להוביל לאלימות. אנו כחברה צריכים להיות אחראים על הביטויים שלנו.
מערכת החינוך יכולה לתרום לצמצום תופעת ההסתה והגזענות אשר נפוצה בקרב בני הנוער. לדעתי יש להקדיש יותר שיעורי אזרחות וחברה בבתי ספר תוך הדגשה לסיכון ולנזק בו החברה שלנו עלולה להגיע אם לא נעצור את התופעה הקשה שמחלחלת בחברה הישראלית. מאחר ותלמידים רבים משתמשים בביטויים יותר ויותר גזעניים בשם חופש הביטוי כמו "מוות לערבים" "אתיופי" וכדומה .בני הנוער צריכים להבחין בין אי הסכמה ומחלוקת עם האחר עמדותיו ודרך חייו לבין שנאה. ברגע שהם יבחינו בהבדל אולי יגיעו למסקנה שהוויכוח הוא לגיטימי ולא צריך להגיע לביטויים גזעניים והסתה. יש להמשיך ולפעול לחינוך וסובלנות בקרב בני נוער ולצאת נגד ביטויי הגזענות.
כדי לצמצם את התדרדרות התופעה של הסתה וגזענות, כל אחד מאתנו חייב לשקול את מילותיו לפני שהוא מפרסם או מבטא אותם ובכך למנוע פגיעה בשונה ובאחר.